Bácsborsódi "Őszi Napfény" Integrált Szociális Intézmény

Ha egyetlen szív fájdalmát enyhítem:
nem éltem hiába;
ha könnyítek egyetlen életen:
nem éltem hiába;
ha lepottyant madárfiókát visszarakok a fészkébe, a fára:
nem éltem hiába.
Emily Dickinson

Bácsborsódi "Őszi Napfény" I.Sz.I. - Jézus Szíve Kápolna

Jézus Szíve Kápolna az intézményben

Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok,
és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket!
Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tõlem,
mert én szelíd vagyok és alázatos szívû,
és nyugalmat talál lelketek.
(Mt.11,28.29.)

A kápolna története

Jézus kép Az itt élõ emberek (276 fõ) között katolikus, református vallásúak is egyaránt vannak. Havonta tartottunk misét a fekvõbeteg osztály ebédlõjében, vagy a fennjárókat ellátó osztály társalgójában. A zavartalan környezet nem volt biztosítható és a hely szûke, hangulata miatt már régóta terveztük egy kápolna megépítését, vagy kialakítását.

kép a kápolnáról 2004. nyarán egy beruházás után lehetõségünk adódott az addig dolgozói társalgó ként mûködõ, de valójában kihasználatlan és kápolnának megfelelõ adottságokkal bíró helyiség átalakítására. Az ötletet lakógyûlésen ismertettük az itt élõkkel és mivel elnyerte tetszésüket, már csak az anyagi forrás biztosításáról kellett gondoskodnunk. Néhány dolgozó több környékbeli kápolnába ellátogatott és egy közös véleményformálás után Szabó Ferenc kiskõrösi tervezõ elkészítette elképzeléseink alapján a terveket.

Az építési, burkolási és festési munkálatok megkezdését az itt élõk, külsõ emberek adománya, dolgozóink társadalmi munkája és intézményünk Õszi Napfény Alapítványa tette lehetõvé. Az oltárt a bácsbokodi Plébánia plébánosa Cselik László adományozta, a kecskeméti Zománcmûvészeti Alkotómûhely mûvésze Turi Endre, készítette el a stációkat. Az oltár a bácsbokodi Plébánián kihasználatlanul állt és a bácsalmási JUSIFA Fafaragó Kft. felújítása után Kápolnánkba került.

Ezután 2004. december 13-án Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Fõegyházmegye Érseke felszentelte a kápolnát.

A bácsborsódi Egyházközség adományából szintetizátort is vásároltunk melyen elõször a bácsalmási kántor kísérte a plébánost, majd intézményünkbe költözött egy ellátott, aki kántorként tevékenykedett, így õ vállalta át a feladatot.

Miserend
Katolikus mise:
Minden hónap második vasárnapján 15 órakor.
Utolsó csütörtökön 10 órakor.
Református istentisztelet:
Minden hónap elsõ vasárnapján 18 órakor.

A kápolna képei a galériában megtekinthetők!